Nyitólap  |  Kapcsolat  |  Szakmai oldalak  |  Sajtószoba  
  EN  |  DE  |  HU        
    Hasznos    ||||||
    Budapest Kártya    |    Megérkezés    |    Budapestinfo Pontok    |    Letölthető    |    Praktikus Tanácsok    
    Főoldal        Hasznos    
Praktikus Tanácsok


Magyarország általában véve biztonságos ország. A magyarok vendégszeretőek és szívesen fogadják az országukba látogatókat. Mint más turisták által rendszeresen látogatott országok és nagyvárosok, így Magyarország is, de különösen Budapest, hasonló nehézségekkel nézz szembe. Az alábbi lényeges információkat azzal a céllal állítottuk össze, hogy biztonságban érezze magát és elkerülje a kellemetlen, pénztárcáját sem kímélő helyzeteket. Célunk, hogy minden Magyarországra és Budapestre látogató itt tartózkodása alatt kellemetlenségek nélkül tölthesse idejét, és otthonába visszatérve kellemesen emlékezzen vissza és oszthassa meg élményeit családjával, barátaival, kollégáival. Büszkék vagyunk Magyarország minden értékére, és szeretnénk megakadályozni azokat a kellemetlenségeket, amelyeket a gyors meggazdagodás érdekében a látogatókat kiszemelő haszonlesők okoznak. Ezen tettek közül sok kétségbe vonható és néhány közülük illegális. Például: túl drága taxi tarifák és árfolyamok a pénzváltóhelyeken, jogtalanul kiszabott büntetések a tömegközlekedési eszközökön és önérdekből származó szándékos félrevezetések. Segítse Ön is a város legközkedveltebb részein a bagatell bűncselekmények, mint a lopás és zsebtolvajlás elleni fellépést. Különösen legyen óvatos a zsúfolt tömegközlekedési járműveken, vasúti megállóhelyeken, piacokon és más a turisták által látogatott forgalmas helyeken.


TAXI

Több taxis vállalkozás gépkocsijai működnek a fővárosban, amelyeket sárga színükről, a bal első ajtón elhelyezett „Minősített budapesti taxi” feliratukról, illetve sárga rendszámukról lehet felismerni. Hivatalos budapesti taxiban ülünk, ha a sofőr fényképes igazolványát és a Budapest főváros rögzített hatósági árait tartalmazó tarifatáblázatot a műszerfalon és a két hátsó ajtó ablakán. A tarifák hatóságilag rögzített módon egységesek: az alapdíj 450 forint, a kilométerdíj 280 forint, a várakozási díj percenként 70 forint. A taxikban lehetséges készpénzes és bankkártyás fizetés is. Az utazást követően minden alkalommal kérjünk a taxaméterből nyomtatott nyugtát, melynek alapján ellenőrizhető az alkalmazott fix díj, illetve az utazásunkkal összefüggő bármilyen panasz eredményesen orvosolható. 

 

PÉNZVÁLTÁS

Az érkezési helyeken (repülőtér, pályaudvar) történő pénzváltás a legtöbb országban rendszerint sokkal drágább. Budapesten, pénzt a pályaudvarokon váltanak a legdrágábban. Magyarországnak versenyképes deviza- és valutakereskedelme van. Tájékozódjon a forint hivatalos valutaárfolyamáról. Az aktuális árfolyam mindig a pénzváltó előtt, illetve ennek ablakában található. SOHA ne váltson utcán pénzt!


TÖMEGKÖZLEKEDÉS

(BKK) 

Közlekedési hálózatát illetően Budapest az egyik leggazdagabb európai főváros: 250 busz-, 29 villamos-, 14 troli- és 4 metróvonalon kívül utazhatunk fogaskerekűvel, HÉV-vel, siklóval, hajóval vagy libegővel is. Napközben a járatok általában 4.30 és 23.30 között közlekednek, utána pedig éjszakai buszokkal (éjszakai menetrend szerint) vagy az éjjel-nappal forgalomban lévő 6-os villamossal juthatunk el szinte bárhová.

 

További információ: +36 (1) 3 255 255; www.bkk.hu 

 

KOLDUSOK

Más nyugat-európai országokkal szemben Magyarország kevesebb jelentős intézkedést tesz a koldusmaffi ák megfékezése ellen, akik a városközpontban és a turisták által látogatott helyeken működnek. A koldusokat sok esetben a kelet-európai országokból hozzák, és idős nőnek öltözve, vagy sérültként illetve nyomorékként koldulnak. Magyarország kiváló szociális és egészségügyi rendszerrel rendelkezik, ezért ilyen lehetetlen állapotok sosem alakulnának ki! Minden Budapestre látogatót arra kérünk, hogy együttműködésével segítse e kialakult probléma megoldását. Ha pénzt szeretne adni, akkor legyen óvatos, hogy kinek adományoz. Nélkülözhető pénzét adományozza jótékonysági szervezeteknek, amelyek a pénzt hatékonyan az erre rászorultaknak juttatják el.

 

ÁLRENDŐRÖK

Külföldi különböző országokba utazván gyakorlatilag nem tudja megmondani , hogy miben különbözik egy valódi és egy álrendőr. Egyes csalások éppen a rendőrséget mint megfélemlítési eszközt használják. A csalók legfontosabb ismérvei a hamis igazolvány és egyenruha. Lényeges, hogy Magyarországon a rendőrség a helyszínen nem szedhet be pénzbírságot!

 

„BARÁTKOZÁS”

Óvatosságra intjük az „új barátokat” illetően, különösen vonatkozik ez kisebb bárokra, ahol barátot színlelve célpontba veszik a vendégeket. Sokszor a bártendereket is bevonják ezekbe a csalásokba. E csalók a vendégek rosszul felmért biztonsági érzetére alapoznak. Egy bárban elfogyasztott éjszakai ital következményei: ellopott pénztárca, útlevél és akár kifosztott hotelszoba.

 

HAMIS PÉNZ

Különösen ügyeljen arra, hogy milyen bankjegyet kap. Hiszen előfordulhat, hogy némely bankjegy már nincs forgalomban. Egyes taxi sofőrök szándékosan már érvénytelen vagy más szomszédos országokból származó bankjegyet adnak a turistáknak. Fizetésnél nagyon ügyeljen a 10.000 és 20.000 forintos címletű bankjegyekre.

  

ÉTTERMEK, BÁROK, SZÓRAKOZÓHELYEK

Magyarország széleskörű kiváló kulináris élményeket nyújt. Hagyományai meghatározzak történelmét és Európában elfoglalt helyét. Sajnos azonban a vendéglátóipar hírnevére a mai napig rossz fényt vetnek a haszonlesők. A belvárosi (V. kerület) nagy hotelek közelében számos vendéglátó ipari egységben és szórakozóhelyen elképesztően magas árakat kérnek. Egy italért 20 000 forintot (80€) és egy étkezésért akár 100 000 forintot (300€) is elkérhetnek. Azokat a vendégeket, akik nem tudják kifizetni számlájukat, a hely biztonsági személyzete bankautomatához kíséri és fenyegetéssel a pénz kivételére kényszeríti. Kerülje azokat a helyeket, amelyek az ital- vagy étlapon nem tűntetik fel áraikat! Még ha úgy is tűnik, hogy az árak rendben vannak, de valamilyen más kétsége támad, akkor se menjen be. Az amerikai nagykövetség „fekete listájának” segítségével tájékozódjon azokról a helyekről, ahol már többször megkárosították a vendégeket: http://hungary.usembassy.gov/tourist_advisory.html#clubs Az ajánlott éttermeket itt találja: www.safetyinhungary.info/restaurants

  

FIZETÉS ÉS BORRAVALÓ

Fizetés hitelkártyával és borravaló Az országba látogatók gyakran összezavarodnak a borravalóval kapcsolatos szokások miatt. Reméljük, hogy az alábbi információk hasznosak lesznek.

Borravaló: Számos étteremben az ár tartalmazza a felszolgálási díjat, amely a számlán olvasható. Ha valami mégsem érthető, akkor nyugodtan kérdezze meg a személyzetet. A legtöbb étteremben, annak érdekében, hogy a legjobb szolgáltatást nyújthassák, áraikba nem kalkulálják bele a szervízdíjat. A pincérek juttatása összefügg a felszolgálás minőségével és így borravalójukkal is. Általában a végösszeg 10 %-át szokás borravalóként adni, kivéve természetesen, ha nincs megelégedve a szolgáltatással.

Borravaló készpénzben: Eltérően más országoktól, Magyarországon nem szokás a borravalót az asztalon hagyni. Ha megkapja a számlát, akkor tegye hozzá a borravalót a számla végösszegéhez és mondja meg a pincérnek a fizetendő összeget.

Praktikus TanácsokBorravaló hitelkártyával való fizetésnél: Ha hitelkártyával fizet és a borravalót is ezzel szeretné kifizetni, akkor közölje a pincérrel a teljes összeget (beleértve a borravalót) is, aki ezt ezután lehúzza kártyájáról. Magyarországon nem szokás a hitelkártyával történő fizetés után borravalót adni. SOSE veszítse kártyáját szem elől! A pincér vagy az üzletvezető az asztalához visz egy hordozható gépet, amelynek segítségével, kártyával is fizethet. Ha azonban a gép nem működne, akkor menjen a személyzettel a pénztárhoz és fizessen ott.


BUDAPEST GUIDE

A legjobb áttekintést Budapest látványosságairól és programjairól a Budapest Guide-ból kaphatja meg - lapozgassa most vagy töltse le későbbre!

 Eseménynaptár

október
HKSZCSPSZV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Szállásfoglalás Budapesten

Jegyvásárlás online

Fesztivál, színház és minden más!
Jegyvásárlás »

Autóbérlés
Béreljen autót partnereinktől
Látogasson meg minket
   
Iratkozzon fel angol nyelvű hírlevelünkre

Your name: *
Email: *

Időjárás előrejelzés
Keresés
  Közzéteteli kötelezettség  |  Oldaltérkép