Nyitólap  |  Kapcsolat  |  Szakmai oldalak  |  Sajtószoba  
  DE  |  EN  |  HU        
|    Kultúra    ||||
    Múzeumok    |    Galériák    |    Egyedi kiállítóhelyek    |    Zene, tánc, színház    |    Tematika    |    Szeretem Budapestet    
    F?oldal        Kultúra    
Múzeumok


Országház

 

MúzeumokMúzeumi összeállításunkat szokatlan módon egy nem múzeummal kezdjük, több okból is. Az Országház Budapest legismertebb középülete, a Magyar Országgyűlés és intézményeinek helyszíne. Az impozáns márvánnyal és arannyal díszített terek övezte kupolacsarnokban őrzik a magyar koronázási ékszereket: az államiság egyik legfőbb jelképét, a Szent Koronát, továbbá a Koronázási Palástot, a Királyi Jogart, az Országalmát, és a Szent Istvánnak tulajdonított Kardot. Lehetőség van egyéni és csoportos látogatásra is, de előtte kérjük, feltétlen tájékozódjon a megadott elérhetőségeken.

 

1055 Budapest, Kossuth tér 1-3.

Telefon: +36 1 441 4000, www.mkogy.hu/angol/angol.htm

 

 

BUDAPESTI TÖRTÉNETI MÚZEUM - VÁRMÚZEUM

 

Múzeumok

A Budapesti Történeti Múzeum gyűjteménye három fontos részből áll: régészeti leletekből, a várostörténet tárgyi anyagaiból és képzőművészeti alkotásokból. A város fejlődésének korabeli relikviái a több mint negyvenezer éves régészeti leletektől a XX. század plakátjaiig. A múzeumi séta alatt megismerhető Budapest története a római kortól napjainkig.

 

 

 

1014 Budapest, Szent György tér 2., Budavári Palota “E” épület

Telefon: +36 1 487 8801, www.btm.hu

 

 

Magyar Nemzeti Galéria

 

Múzeumok

A Budavári Palota A, B, C, D épületében található gyűjtemény mintegy százezer műtárgyat őriz a kora középkortól napjainkig. A Magyar Nemzeti Galéria a magyar képzőművészet legnagyobb gyűjteménye, amely százezer műtárgyat őriz a honfoglalástól napjainkig.

 

 

 

 

1014 Budapest, Szent György tér 2.

Telefon: +36 20 4397 325, http://www.mng.hu/

 

 

Magyar Nemzeti Múzeum

 

Múzeumok

Gróf Széchényi Ferenc érme-, könyv- és iratgyűjteményéből jött létre a múzeum 1802-ben, mára műtárgyainak száma meghaladja az egymilliót. 1848. március 15-én a homlokzat előtti tér a forradalom egyik fontos színhelye volt, és a hagyomány szerint Petőfi Sándor a múzeum lépcsőjén szavalta el forradalmi költeményét, a Nemzeti Dalt.

 

 

 

1088 Budapest, Múzeum krt. 14–16.

Telefon: +36 1 327 7700, http://www.mnm.hu/

 

 

Szépművészeti Múzeum

 

Múzeumok

A Múzeum megnyitóján 1906-ban Ferenc József is részt vett. Évtizedek óta a kikristályosodott irányvonal az egyetemleges európai és egyiptomi műkincsek bemutatása  ideiglenes kiállítások mellett.  Gyűjteményeiben az európai képzőművészet minden korszakából láthatók igazi remekművek, a világ leghíresebb művészeinek – köztük Giotto, Leonardo, Raffaello, Rembrandt és Tiepolo, Ribera, Murillo, Goya, Pieter Bruegel, Van Dyck alkotásai. A világszínvonalú időszakos tárlatokról és aktuális interaktív rendezvényekről, kérjük, tájékozódjon a megadott elérhetőségeken.

 

1146 Budapest, Dózsa György út 41. 

Telefon: +36 1 469 7100, http://www.szepmuveszeti.hu/

 

 

MŰcsarnok

 

Múzeumok

A Műcsarnok az ország legnagyobb kiállítóterme, ahol rendszeres időszaki kiállításokat rendeznek, főképpen kortárs művészek alkotásaiból. Művészeti vásárok és kulturális programok helyszíne is. Homlokzata a szemben álló Szépművészeti Múzeumnak szinte tükörképe, noha valójában ennél jóval kisebb alapterületű létesítmény. Az intézmény idén új helyszínnel, a Mélycsarnok projektgalériával bővült. Ezáltal szó szerint is több teret kap a kortárs művészet!

 

1146 Budapest, Dózsa György út 37.

Telefon: +36 1 460 7000, http://www.mucsarnok.hu/

 

 

Liszt Ferenc Emlékmúzeum és kutatóközpont

 

Múzeumok

Három emelet Lisztomania, ahol minden Lisztről szól. A Vörösmarty és az Andrássy sarkán található épületben lakott Liszt Ferenc élete utolsó éveiben. A gyűjtemény alapját Lisztnek a Zeneakadémiára hagyományozott saját hangszerei, könyv- és kottagyűjteménye, néhány bútordarabja, képe, szobra és használati tárgya alkotják. A gyűjtemény később kiegészült azon hiteles emléktárgyakkal és kéziratokkal, melyeket az egyik legnagyobb magyar zeneszerző barátai, rokonai és tanítványai adományoztak az intézménynek. Az állandó tárlat mellett tematikus kiállítások is várják a látogatókat.

 

1064 Budapest, Vörösmarty utca 35.

Telefon: + 36 1 322 9804, http://www.lisztmuseum.hu/

 

 

Néprajzi Múzeum

 

Múzeumok

Az épületet eredetileg az Országház pályázatra tervezték, és a második helyezést érte el. Ugyanezen pályázat harmadik helyezettje a szomszédos Vidékfejlesztési Minisztérium lett. Ezáltal a Kossuth Lajos tér az egyetlen olyan hely a világon, ahol három „parlamenti épület” áll egy helyen! Az intézmény Európa egyik legnagyobb és legjelentősebb néprajzi múzeuma, állandó kiállítása „A magyar nép hagyományos kultúrája”. Csodálatos aulájára több filmes is szemet vetett, többek között az Evita c. mozifilmben is láthatjuk a Múzeum belső tereit.

 

1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 12.

Telefon: +36 1 473 2400, http://www.neprajz.hu/

 

 

Ludwig Múzeum Budapest – Kortárs Művészeti Múzeum

 

Múzeumok

Magyarország első olyan múzeuma, amely kizárólag kortárs művészeti alkotásokat gyűjt. A jelentős nemzetközi és magyar gyűjteményt a kölni műgyűjtő házaspár, Peter és Irene Ludwig adománya alapozta meg 1989-ben.

 

 

 

 

1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.

Telefon: +36 1 555 3444, http://www.ludwigmuseum.hu/

 

 

Iparművészeti Múzeum

 

Múzeumok

A magyar szecessziós építészet remekműve, 1893 és 1896 között épült Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján. Az épület tetőzete a világhírű pécsi Zsolnay-gyárból való. Az orientalista ízlésű épületben a látogató kicsit Indiában képzelheti magát. Óriási átriumos belső tér, hófehér színű oszlopokkal, falakkal erősíti a térhatást.

 

 

 

1091 Budapest, Üllői út 33–37.

Telefon: +36 1 456 5107, http://www.imm.hu/

 

 

Hadtörténeti INTÉZET ÉS Múzeum

 

Múzeumok

A múzeum az egykori Nádor-laktanya épületében kapott helyet. Kiemelkedően gazdag fegyvergyűjteményt őriz a török háborúk előtti időktől a XX. századig. Egyenruha-, zászló-, térkép-, lövedék- és 28 ezer darabos numizmatikai gyűjteménye mellett, a múzeum legjelentősebb tárgyai közé tartozik Damjanich Lajos 48-as honvédtábornok szablyája és Klapka György díszszablyája.

 

 

1014 Budapest, Tóth Árpád sétány 40.

Telefon: +36 1 325 1600, http://www.militaria.hu/

 

 

TERROR HÁZA

 

Múzeumok

 A Terror Háza a 20. századi diktatúrák áldozatainak állít emléket, az állandó kiállítás tematikája időrendi sorrendben követi és mutatja be a magyarországi totális diktatúrák működését. A Múzeum meglátogatására minimum 2 órát érdemes fordítani, az installációk, és az épület korábbi szelleme erősen átjön a látogatók felé, és a néző akaratlanul is beleéli magát a diktatúrák korába.

 

 

 

1062 Budapest, Andrássy út 60.

Telefon: +36 1 374 2600, http://www.terrorhaza.hu/

 

 

magyar műszaki és közlekedési Múzeum

 

Múzeumok

Az egyik legrégebbi alapítású műszaki jellegű múzeum. A terepasztaloktól az űrhajós Földre visszatérő kapszuláig átfogó térbeli képet kap a látogató a közlekedési eszközökről, és az ezekhez kapcsolódó kultúrtörténeti környezetről. FIGYELEM! A repüléstörténeti kiállítás a szomszédos Petőfi Csarnokban kapott helyet.

 

 

 

1146 Budapest, Városligeti körút 11.

Telefon: +36 1 273 3840, http://www.km.iif.hu/

 

 

Magyar Természettudományi Múzeum

 

Múzeumok

A természet csodáinak otthona. A múzeum természettudományi gyűjteményét világszerte az elsők között jegyzik. Az egykori lovarda, majd mozi épületében létrehozott modern interaktív múzeum garancia egy sikeres osztálykiránduláshoz, vagy családi programhoz. Ha gyermeke még nem járt eddig múzeumban, itt érdemes elkezdeni. Tudományos gyűjteményeiben több mint 10 millió tárgyat őriznek, több ezer négyzetméteren. Kiállításai rendhagyó, interakítv módon mutatják be a Kárpát-medence és a világ természeti érdekességeit, szépségeit.

 

1083 Budapest, Ludovika tér 2–6.

Telefon: +36 1 210 1085, http://www.mttm.hu/

 

 

Magyar Mezőgazdasági Múzeum

 

Múzeumok

Európa legnagyobb mezőgazdasági múzeuma a városligeti a Vajdahunyad várban található. Az egyedülálló épületegyüttesben Alpár Ignác a történelmi Magyarország különböző híres műemlékeinek eltérő építészeti stílusait olvasztotta egybe.

 

 

 

 

1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár

Telefon: +36 1 422 0765, http://www.mezogazdasagimuzeum.hu/

 

 

Kegyeleti Múzeum

 

Múzeumok

A kegyeleti eszközök, kellékek, tárgyi emlékek páratlan gyűjteménye világviszonylatban is nyilvántartott. Az intézet eredeti célja az volt, hogy a még megtalálható relikviákat Budapesten és környékén összegyűjtse, és azokat bemutassa. Későbbiekben a gyűjtőterület kiterjedt egész Magyarországra és a Kárpát-medencére.

 

 

 

1086 Budapest, Fiumei út 16., C épület

Telefon: +36 1 323 5132, http://www.nemzetisirkert.hu/

 

 

Petőfi Irodalmi Múzeum

 

Múzeumok

A legjelesebb magyar költők, írók és irodalomtörténészek hagyatékának múzeuma. A belváros egyik legszebb klasszicista palotájában berendezett múzeum jól tükrözi Petőfi Sándor és kortársai korát. Petőfi mellett találkozhatunk itt Móricz Zsigmond, Karinthy Ferenc, Déry Tibor, Heltai Jenő, Bálint György, Szerb Antal emlékeivel is. Legbecsesebb nemzeti emlékeink közt őrzik Petőfi Sándor Nemzeti dalát is.

 

 

1053 Budapest, Károlyi Mihály utca 16.

Telefon: +36 1 317 3611, http://www.pim.hu/

 

 

Magyar Elektrotechnikai Múzeum

 

Múzeumok

Itt minden látható, ami az elektrotechnikai ipar gyártmánya, különös tekintettel a magyar elektrotechnika történetére. Izgalmas kísérletek az elektrosztatika és elektrodinamika világából. Rendhagyó fizikaórát ígér gyermekeknek többek közt a működő ívlámpa és a látványos kisülés szikrainduktorral.

 

 

 

 

1075 Budapest, Kazinczy u. 21.

Telefon: +36 1 342 5750, http://www.emuzeum.hu/

 

 

országos műszaki múzeum – Öntödei Múzeum

 

Múzeumok

Eredetileg Ganz Ábrahám vasöntödéje volt, ahol egészen 1964-ig folyt a termelés, ma Közép-Európa egyetlen műemlékként megőrzött öntödéje. Az 1858–62 között épült csarnokban Közép-Európa első és hosszú időn át egyetlen kéregkerék-öntödéje működött, de vasúti kereszteződési elemeket és gabonaipari őrlőhengereket is gyártottak.

 

 

 

1027 Budapest, Bem József u. 20.

Telefon: +36 1 201 4370, www.omm.hu/ontode

 

 

Semmelweis Orvostörténeti Múzeum

 

Múzeumok

A Múzeum hosszú évek előkészítő munkája után 1965-ben nyílt meg, és az elmúlt évtizedekben a gyűjteményei jelentősen bővültek, s így mára Európa egyik leggazdagabb orvos- és gyógyszerésztörténeti múzeuma.

 

 

 

 

 

1013 Budapest, Apród u. 1-3.

Telefon: +36 1 375 3533, http://www.semmelweis.museum.hu/

 

 

Vasarely Múzeum

 

Múzeumok

A teljes életművet bemutató kiállítási anyagot Victor Vasarely válogatta és a nyolcvanas évek elején adományozta a Magyar Államnak. Victor Vasarely a pécsi születésű, később Franciaországban alkotó zseni az op-art, azaz optikai művészet megteremtője.

 

 

 

 

1033 Budapest, Szentlélek tér 6.

Telefon: +36 1 388 7551, http://www.vasarely.tvn.hu/

 

 

Kossuth Múzeumhajó

 

Múzeumok

A közel 100 esztendős gőzhajó már önmagában is kiemelkedő muzeális értékkel bír, hiszen mára ez az egyetlen eredeti formájában fennmaradt termes személygőzös Magyarországon! A fedélzeten a hajózás számos érdekes relikviáját bemutató kiállítás várja a látogatókat. Megtekinthető a hajó teljes egészében megmaradt gőzgépe, lapátkereke és a hajó gőzműködtetésű kormányszerkezete is. 1986-ban újították fel, azóta hajózás-történeti kiállítással és étteremmel várja a látogatókat. A 2004-es felújítás során elnyerte mai – sokak szerint valaha is létezett legszebb formáját.

 

1051 Budapest, Vigadó téri hajóállomás, 2. számú pont

Telefon: +36 1 411 0942, http://www.venhajo-etterem.hu/

 

 

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

 

Múzeumok

Az 1966-ban létrejött, a világon máig egyedülálló és országos gyűjtőkörű múzeum csak vendéglátóipar-történeti emlékeket gyűjtöttek, majd 1970-ben kereskedelem-történeti gyűjteménnyel bővült. A gyűjteményben többek közt cégérek, cégtáblák, üzletberendezések, és felszerelések, éttermek és cukrászdák felszerelési tárgyai és munkaeszközei segítségével utazhatunk vissza legalább gondolatban, mondjuk egy századfordulós budapesti kávéházba.

 

 

1036 Budapest, Korona tér 1.

Telefon: +36 1 212 1245, http://www.mkvm.hu/

 

 

robert capa kortárs fotográfiai központ

 

Múzeumok

Nagyszerű kiűllításokkal és kulturális programokkal várja az álló- és mozgóképek világa iránt érdeklődöket a világhírű magyar fotográfusról, Robert Capáról elnevezett új, kortárs vizuális intézmény. A fotógráfia műfaját népszerűsítő Capa Központ egyedülálló módon egész évben, a hét minden napján 11 és 19 óra között várja látogatóit.

1065 Budapest, Nagymező u. 8.

Telefon: +36 1 413 13 10, http://www.capacenter.hu/

 

 

Arany Sas Patikamúzeum

 

Múzeumok

1745-ben nyitott meg az Arany Sas, a Várnegyed egyik legrégibb patikája, ami ma, múzeum. A kiállítás a gyógyszertár két fő helyiségében, a laboratóriumban és a kiszolgáló helyiségben látható. A gyógyszerészet fejlődését írásos, képi és tárgyi emlékeken keresztül ismerhetik meg a látogatók. A patika berendezési tárgyai, a kerámia, fa és üvegedények, kémcsövek, mozsarak, mérlegek és egyéb eszközök míves kidolgozásukkal, szépségükkel méltán tartoznak a magyar és az egyetemes iparművészet legszebb darabjai közé.

 

1014 Budapest, Tárnok u. 18.

Telefon: +36 1 375 9772, www.semmelweis.museum.hu/aranysas/index.html

 Eseménynaptár

november
HKSZCSPSZV
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Szállásfoglalás Budapesten

Jegyvásárlás online

Fesztivál, színház és minden más!
Jegyvásárlás »

Autóbérlés
Béreljen autót partnereinktől
Látogasson meg minket
   
Iratkozzon fel angol nyelvű hírlevelünkre

Your name: *
Email: *

Időjárás előrejelzés
Keresés

  Közzéteteli kötelezettség  |  Oldaltérkép