Nyitólap  |  Kapcsolat  |  Szakmai oldalak  |  Sajtószoba  
  HU  |  EN  |  DE        
|||||||
    F?oldal    
Zelnik István Délkelet-ázsiai Aranymúzeum


 

Megnyílt 2011 szeptemberben!


Zelnik István Délkelet Ázsiai Aranymúzeum

 

Világszerte egyedülálló gyűjtemény és múzeum. Remekművek, melyek bemutatják Délkelet-Ázsia hihetetlenül gazdag művészetét, kultúráját.

A Zelnik István Délkelet-ázsiai Aranymúzeumban a mai Délkelet-Ázsia 11 államának területéről az ókortól a 20. századig mintegy ezer műalkotás kap helyet, ezek nagy része aranytárgy, bemutatva a délkelet-ázsiai képzőművészet elmúlt kétezer évét.


A gyűjtemény fő erősségeit a tyam, a khmer, a jávai és a törzsi kultúrák arany és ezüst tárgyai jelentik. Jelentősek továbbá a buddhizmushoz, illetve a hindu hitvilághoz kapcsolódó vallási tárgyak és szobrok.

 

A múzeum földszintjén ezért a két világvallással a bevezető terem mellett két szoba is foglalkozik.
A gyűjtemény minden részében megtalálhatóak a buddhizmushoz kapcsolódó ábrázolások: Buddhák és bódhitaszattvák (spirituális segítők) ábrázolásai, melyek a kulturális hatások, az anyag- és formavilág ezerféle felfogásán keresztül mutatják be a máig élő buddhista vallás kultusztárgyait.


Hindu istenségek - Az indiai hatás az V.. századtól jelentősen befolyásolta a régió művészetét. A hindu művészet témái szinte kizárólag vallási jellegűek: a népes és színes istenvilág és gazdag mitológia az ábrázolások kimeríthetetlen tárházát adja. Jellegzetesek a sokféle alakban és névvel megjelenő istenek és istennők, valamint az állatistenségek.

 

A térség civilizációs sokszínűségét erősítette, hogy egy időben a közép-ázsiai selyemút létezésével Délkelet-Ázsiának is megvoltak a maga hasonlóan fontos kereskedelmi útvonalai, melyek összességét "tengeri selyemút" néven ismerjük. Az itt folyó kereskedelmet külön terem mutatja be, felvonultatva a sokféle és különleges árut , drágakő és selyem, porcelán és nemesfém tárgyakat,  melyek ezeken e kereskedelmi hálózatban gazdát cseréltek.


A múzeum emeleti termeiben a kollekciónak azon tárgy együttesei kapnak helyet, amelyek reprezentatívan mutatják be a tyam, a khmer és a jávai udvari kultúra, valamint a szárazföld és a szigetvilág törzsi kultúráinak magas színvonalú ötvösművészetét -- alapvetően aranytárgyakon keresztül. Emellett hinduizmuson belül Siva kultuszával, mely Délkelet-Ázsiában különös jelentőségre tett szert, az emeleten külön terem foglalkozik. Az iszlám hatása, nagyjából. a XII-XIII. századtól, különféle tárgycsoportokon érzékelhető.

 

Zelnik István Délkelet Ázsiai Aranymúzeum Délkelet-Ázsia kultúráiban a kincsnek mélyebb értelme van. A legnemesebb anyagokból, az aranyból és ezüstből készült rituális, csúcsművészeti tárgyak a vallások legmélyebb tanításaiból fakadtak, mert a belső tartalmat, a spirituális értéket akarták láthatóvá tenni. A Kincsek Termében elhelyezett tárgyak mindegyike mélyebb értelmében spirituális kincs, ugyanakkor a pusztán világi kincs értelmezésében is segíti a látogatót.

 

 

 

 

Az Andrássy múzeumi tengelyen elhelyezkedő Aranymúzeumban (volt Rauch villa) trópusi szoborkert, és egy ázsiai teaház is fogadja majd a látogatókat.

 

Cím: 1062 Andrássy út 110

Nyitva tartás: Hétfő: 9-18, Kedd-Vasárnap: 9-19

Éjszakai nyitva tartás: Péntek- Szombat: 19-21

 

Látogatói információ: + 36 1 482 3190 resetvation@aranymuzeum.eu

Jegyárak és kedvezmények: www.aranymuzeum.hu

 

Belépőjegy nélkül látogatható:

Trópusi szoborkert

Sövény Aladár különleges teaház és wunderkammer

 

Zelnik István Délkelet Ázsiai AranymúzeumEseménynaptár

november
HKSZCSPSZV
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Szállásfoglalás Budapesten

Jegyvásárlás online

Fesztivál, színház és minden más!
Jegyvásárlás »

Autóbérlés
Béreljen autót partnereinktől
Látogasson meg minket
   
Iratkozzon fel angol nyelvű hírlevelünkre

Your name: *
Email: *

Időjárás előrejelzés
Keresés

  Közzéteteli kötelezettség  |  Oldaltérkép