Nyitólap  |  Kapcsolat  |  Szakmai oldalak  |  Sajtószoba  
  HU  |  EN  |  DE        
|||||||
    Főoldal    
Zelnik István Délkelet-ázsiai Aranymúzeum


 

Megnyílt 2011 szeptemberben!


Zelnik István Délkelet Ázsiai Aranymúzeum

 

Világszerte egyedülálló gyűjtemény és múzeum. Remekművek, melyek bemutatják Délkelet-Ázsia hihetetlenül gazdag művészetét, kultúráját.

A Zelnik István Délkelet-ázsiai Aranymúzeumban a mai Délkelet-Ázsia 11 államának területéről az ókortól a 20. századig mintegy ezer műalkotás kap helyet, ezek nagy része aranytárgy, bemutatva a délkelet-ázsiai képzőművészet elmúlt kétezer évét.


A gyűjtemény fő erősségeit a tyam, a khmer, a jávai és a törzsi kultúrák arany és ezüst tárgyai jelentik. Jelentősek továbbá a buddhizmushoz, illetve a hindu hitvilághoz kapcsolódó vallási tárgyak és szobrok.

 

A múzeum földszintjén ezért a két világvallással a bevezető terem mellett két szoba is foglalkozik.
A gyűjtemény minden részében megtalálhatóak a buddhizmushoz kapcsolódó ábrázolások: Buddhák és bódhitaszattvák (spirituális segítők) ábrázolásai, melyek a kulturális hatások, az anyag- és formavilág ezerféle felfogásán keresztül mutatják be a máig élő buddhista vallás kultusztárgyait.


Hindu istenségek - Az indiai hatás az V.. századtól jelentősen befolyásolta a régió művészetét. A hindu művészet témái szinte kizárólag vallási jellegűek: a népes és színes istenvilág és gazdag mitológia az ábrázolások kimeríthetetlen tárházát adja. Jellegzetesek a sokféle alakban és névvel megjelenő istenek és istennők, valamint az állatistenségek.

 

A térség civilizációs sokszínűségét erősítette, hogy egy időben a közép-ázsiai selyemút létezésével Délkelet-Ázsiának is megvoltak a maga hasonlóan fontos kereskedelmi útvonalai, melyek összességét "tengeri selyemút" néven ismerjük. Az itt folyó kereskedelmet külön terem mutatja be, felvonultatva a sokféle és különleges árut , drágakő és selyem, porcelán és nemesfém tárgyakat,  melyek ezeken e kereskedelmi hálózatban gazdát cseréltek.


A múzeum emeleti termeiben a kollekciónak azon tárgy együttesei kapnak helyet, amelyek reprezentatívan mutatják be a tyam, a khmer és a jávai udvari kultúra, valamint a szárazföld és a szigetvilág törzsi kultúráinak magas színvonalú ötvösművészetét -- alapvetően aranytárgyakon keresztül. Emellett hinduizmuson belül Siva kultuszával, mely Délkelet-Ázsiában különös jelentőségre tett szert, az emeleten külön terem foglalkozik. Az iszlám hatása, nagyjából. a XII-XIII. századtól, különféle tárgycsoportokon érzékelhető.

 

Zelnik István Délkelet Ázsiai Aranymúzeum Délkelet-Ázsia kultúráiban a kincsnek mélyebb értelme van. A legnemesebb anyagokból, az aranyból és ezüstből készült rituális, csúcsművészeti tárgyak a vallások legmélyebb tanításaiból fakadtak, mert a belső tartalmat, a spirituális értéket akarták láthatóvá tenni. A Kincsek Termében elhelyezett tárgyak mindegyike mélyebb értelmében spirituális kincs, ugyanakkor a pusztán világi kincs értelmezésében is segíti a látogatót.

 

 

 

 

Az Andrássy múzeumi tengelyen elhelyezkedő Aranymúzeumban (volt Rauch villa) trópusi szoborkert, és egy ázsiai teaház is fogadja majd a látogatókat.

 

Cím: 1062 Andrássy út 110

Nyitva tartás: Hétfő: 9-18, Kedd-Vasárnap: 9-19

Éjszakai nyitva tartás: Péntek- Szombat: 19-21

 

Látogatói információ: + 36 1 482 3190 resetvation@aranymuzeum.eu

Jegyárak és kedvezmények: www.aranymuzeum.hu

 

Belépőjegy nélkül látogatható:

Trópusi szoborkert

Sövény Aladár különleges teaház és wunderkammer

 

Zelnik István Délkelet Ázsiai AranymúzeumEseménynaptár
NOV
14
BUDAPESTI MERÍTÉS

április
HKSZCSPSZV
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Szállásfoglalás Budapesten

Jegyvásárlás online

Fesztivál, színház és minden más!
Jegyvásárlás »

Autóbérlés
Béreljen autót partnereinktől
Látogasson meg minket
   
Iratkozzon fel angol nyelvű hírlevelünkre

Your name: *
Email: *

Időjárás előrejelzés
Keresés
  Közzéteteli kötelezettség  |  Oldaltérkép