Nyitólap  |  Kapcsolat  |  Szakmai oldalak  |  Sajtószoba  
  EN  |  DE  |  HU        
|    Kultúra    ||||
    Múzeumok    |    Galériák    |    Egyedi kiállítóhelyek    |    Zene, tánc, színház    |    Tematika    |    Szeretem Budapestet    
    Főoldal        Kultúra        Szeretem Budapestet    
"Nekem Budapest Magyarországot jelenti!"


2012. június 18.

 

Már életében legendává vált Grosics Gyula, aki 1926. február 4-én született Dorogon, futballkapusként szerepelt a Dorogi Bányászban, a MATEOSZ-ban, a Honvédban, a Tatabányában és 1947 óta él Budapesten. A Fekete Párducnak becézett hálóőr 86-szoros magyar válogatott, részt vett három világbajnokságon (1954, 1958, 1962), az 1952-es helsinki olimpián pedig tagja volt az aranyérmes csapatnak. Az 1954-es vb döntő elvesztése után a hatalom meghurcolta, börtönnel fenyegette. A hajdani klasszis kapuvédő több rangos egyéni elismerés büszke tulajdonosa (Nemzet Sportolója, Szent István-díj, Prima Primissima-díj, Magyar Szabadságért-díj, Budapest díszpolgára). Újbudán általános iskola, Tatabányán stadion, Gyulán futballakadémia viseli a nevét. Amit 1962-ben megakadályozott az akkori budapesti rezsim, az 2008 márciusában megvalósult, amikor a Ferencváros igazolt labdarúgójaként a kezdőcsapatban kapott helyet az angol Sheffield United elleni mérkőzésen. Grosics Gyula örömmel fogadta honlapunk érdeklődését, majd készséggel beszélt fővárosunkról.

 

Egy mondatban miként jellemezné, mit jelent Önnek Budapest?

 

Elég egy szó is. Magyarországot.

 

S bővebben?

 

Hatvanöt éve, 1947 óta vagyok fővárosi lakos, ami egy általános érzelmi állapotot jelent számomra. Rengeteg helyen jártam a világban, ám valami megmagyarázhatatlan okból folyamatosan haza gondoltam és ilyenkor mindig Budapest ugrott be. Emlékszem, először jártunk Brazíliában, láttuk a Copacabanát, bejártuk Rio de Janeiro népszerű helyeit és éppenséggel a Krisztus szobornál hallgattuk az előadást, s nekem ekkor egész idő alatt a Gellért szobor járt az eszemben. Egész életemben így voltam ezzel, vagyis, külföldön Magyarországra gondoltam és konkrétan Budapestre. Noha Dorogon születtem, majd édesanyám betegsége miatt Tatabányán is éltünk, nekem Budapest Magyarországot jelenti.

 

Megfordult a fejében valaha is a költözés gondolata?

 

Komolyabban soha. Élénken él bennem, amikor 1957 tavaszán Rióban aláírtam a Flamengóhoz a szerződésemet, ám még a toll a kezemben volt, éreztem a lelkemben, hogy én nem tudok elszakadni a hazámtól. Nem is lett semmi a brazíliai szerződésből, hazajöttem, amit a meghurcoltatások dacára sem bántam meg.

 

Mennyit változott a főváros az évek, évtizedek alatt?

 

Még mostanában is percről percre új dolgokat fedezek fel, ha két utcával arrébb megyek Újbudán, ahol lakom, rácsodálkozom, hogy mennyire átalakult, pedig mindössze néhány hét telt el. Trianon óta kis ország lettünk, ez által minden Budapesten csapódik le. Határon innen és túl, minden magyarnak ez a fővárosa. Ez a város jelentette mindig az igazi magyarságot, nekem speciel Dorog életem végéig a szívügyem marad, igazán azonban Budapesten éreztem magam magyarnak. Gyönyörű fővárosunk van, nekem a világon a legszebb, ám az utóbbi években, évtizedekben erre felé is sokat változott a légkör. Mindenképpen üdvös lenne minél gyakrabban szembesíteni a társadalmat azzal, miszerint a fiataloknak nem csak jogaik, hanem kötelességeik is vannak. Sőt, elsősorban kötelességeik vannak. Az iskolákra, a szülőkre vár a feladat, hogy erkölcsileg jó irányba tereljék a gyerekeket. Nekem szerencsém volt, hiszen katolikus nevelést kaptam, édesanyám azt szerette volna, ha pap leszek, a sors azonban a futball felé terelt. Szép emlékeim vannak a labdarúgás világából, büszke vagyok arra, hogy a legendás Aranycsapat tagja lehettem, hasonló sikereket és élményeket kívánok a magyar fiataloknak. No meg vigyázzanak jobban Budapest értékeire, szépségére, mert sajnos a rongálás sem ritka.

 

Melyik városrész állt Önhöz legközelebb?

 

Mindig is Buda. 1947-től három évet a VIII. kerületben, a Baross utcában laktam, ám 1950-től már XI. kerületi lakosnak számítottam és máig itt maradtam. Érzelmileg elfogult magyar vagyok, megérint ennek a városnak a hangulata, kizárólag itt tudom elképzelni az életemet. Szavakkal kifejezhetetlen érzés, hogy mit éreztem mindenkor a magyar himnusz alatt, ami az egész nemzetnek szólt, az én szemem előtt ilyenkor mindig Budapest jelent meg. Büszkék lehetünk a fővárosunkra, ami szerencsére idővel jó kezekbe is került. 

 

 

Bánki József

BTDM Nonprofit Kft.Eseménynaptár

október
HKSZCSPSZV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Szállásfoglalás Budapesten

Jegyvásárlás online

Fesztivál, színház és minden más!
Jegyvásárlás »

Autóbérlés
Béreljen autót partnereinktől
Látogasson meg minket
   
Iratkozzon fel angol nyelvű hírlevelünkre

Your name: *
Email: *

Időjárás előrejelzés
Keresés
  Közzéteteli kötelezettség  |  Oldaltérkép