Nyitólap  |  Kapcsolat  |  Szakmai oldalak  |  Sajtószoba  
  EN  |  DE  |  HU        
|    Kultúra    ||||
    Múzeumok    |    Galériák    |    Egyedi kiállítóhelyek    |    Zene, tánc, színház    |    Tematika    |    Szeretem Budapestet    
    F?oldal        Kultúra        Szeretem Budapestet    
A belváros szerelmese


Budapest díszpolgára lett Göröcs János olimpiai bronzérmes labdarúgó, aki ötször volt bajnok az Újpesttel, amelynek később edzője lett, irányításával a csapat megnyerte a honi kupát. A kitüntető címet – amelyet a magyar futballisták közül korábban Puskás Ferenc, Grosics Gyula és Albert Flórián érdemelt ki – a közelmúltban kapta meg a Titi becenévre hallgató korábbi klasszis, aki az ünnepi pillanatok közt szívesen beszélt honlapunknak Budapestről, fővárosi kedvenceiről, így természetesen a törzshelyéről is.

 

Göröcs János, aki élő futball legendáink közé tartozik, nemrég ünnepelte 73. születésnapját. A Titinek becézett hajdani zseniális jobbösszekötőnél ezzel nem zárultak le az ünnepi napok, hiszen nem sokkal később a Városházára volt hivatalos, mivel Budapest díszpolgára lett, a kitüntetést pedig Tarlós István főpolgármester adta át az Újpest egykori 62-szeres válogatott kedvencének. Göröcs János máig köztiszteletben áll a sportágban és nem csak szűkebb pátriájában, Újpesten, s akik látták anno játszani, áradoznak képességeiről. A kivételes tudású hajdani labdarúgó ezúttal elsősorban nem a fociról, hanem Budapestről, a fővárosban eltöltött több mint hét évtizedről, kedvenc helyeiről beszélt honlapunknak - nem sokkal a büszke cím kihirdetését követően.

 

Hol töltötte a gyerekkorát a fővárosban? – kérdeztük Göröcs Jánost.

 

Noha Gánton születtem, egy éves korom óta Budapesten élek – felelte a hajdani kiválóság, majd így folytatta. – Eleinte a Tomori telepen, majd a Gyöngyösi úton laktunk, ekkor a Ganz Hajógyár meccseire jártam ki, ott volt a pályája a mai Duna Plaza helyén. Nem sokkal később a Jutába kerültem, majd az Izzóba, innen vitt el a Dózsa, azaz, gyerekkoromat Angyalföld és Újpest határozta meg. 1967-ben költöztem a Kossuth térre, s immáron negyvenöt éve a Parlament közelében élek.

 

A főváros mely részét szereti a legjobban?

 

A Pozsonyi út környékét. Korábban az Ipoly presszó volt a törzshelyünk egykori játékostársaimmal, barátaimmal, ám káromkodó, rossz hangulatú társaság kezdett odajárni, ezért idővel átettük a székhelyünket a szomszédos Móri kisvendéglőbe. Ennek immáron harminc éve, s mint kiderült, a hangoskodókat éppen a Móriból utálták ki. A hangulatos kisvendéglőt egyébként évekig egy óriási Fradi szurkoló, Nagy Imre vezette, aki időközben sajnos meghalt, majd egy Újpest drukker, Bolla István vette át a működtetést. Minden nap lejárunk a törzshelyünkre, s legalább két órát együtt töltünk a barátainkkal, no meg közben természetesen szolidan elfogyasztunk néhány kisfröccsöt.

 

Ha külföldi vendéget fogadna, Budapesten hova vinné el elsőként?

 

A már említett Pozsonyi útra és környékére. Remek kisvendéglők találhatók erre felé, ötven éve járom ezt a negyedet, sokat sétálgatok itt és még nem untam meg.

 

Mennyit változott a főváros az elmúlt évtizedek alatt?

 

Gyönyörű lett és főleg a belvárost imádom, ami egyszerűen káprázatos. Nekem Bécs is nagyon tetszik, ám sokan nem tudják, milyen csodás fővárosunk van. Az elmúlt évtizedekben láttam jó néhány metropoliszt, hiszen a futballnak köszönhetően sok helyre eljutottunk a földkerekségen, mégis bátran kijelenthetem, Budapest a világ egyik leggyönyörűbb városa.

 

Ha már a futballt említette, lát valami reményt a sportág jövőjét illetően?

 

A válogatottnál össze lehet szedni húsz jó képességű játékost, itt talán lehet némi esélyünk. Persze, csak akkor, ha külföldi klubjaikban is rendszeresen szerepelnek, elvégre sokan csak tartalékok odakinn. Amennyiben valaki nem játszik folyamatosan a klubjában válogatott sem lehet. Pedig, akadnak jó játékosaink, Gera, Hajnal, Rudolf és Dzsudzsák kvalitásai elvitathatatlanok, de elég két-három sérült és gondot okozhat a pótlásuk. Ráadásul az utóbbi években pechünk is volt, hiszen a holland, a török és a svéd válogatott egyaránt erősebb nálunk, vagyis, reálisan általában csak a harmadik helyre van esélyünk a csoportunkban. Erre készülhetünk az őszi vb selejtezőkön is, hiszen a hollandok és a törökök is előrébb tartanak, mint mi. Remélem, korábbi csapatom, az Újpest két év vergődés után összeszedi magát, noha egyelőre inkább kapkodást tapasztalok a klubnál.

 

Mire gondolt először, amikor megtudta, hogy Budapest díszpolgára lesz?

 

Boldog és büszke voltam. Óriási elismerésnek tartom a címet. Maga Tarlós István főpolgármester úr hívott fel a hírrel és elsőként ő gratulált, miután a fővárosi közgyűlés összes frakciója támogatta az előterjesztést. Kiváló művészekkel, tudósokkal együtt kaptam meg ezt a büszke címet, amit a korábbi labdarúgók közül Puskás Öcsi, Albert Flórián és Grosics Gyula érdemelt ki. Boldog vagyok, hogy ilyen illusztris társaságba kerülhettem be, mint ahogy a sors ajándékának tekintem, hogy ilyen szép városban élhetek. S itt nem csak a valóban csodás belvárosra, gondolok, hanem a látványra, ami Budapest több pontján fogadja a látogatókat. 

 

Bánki József

BTDM Nonprofit Kft


Göröcs János


Születési hely: Gánt
Születési idő: 1939. május 8.
Klubjai: Jutagyár (1949-1951), Bp. Vasas Izzó (1951-1957), Újpesti Dózsa (1957-1972, 339 mérkőzés/109 gól), Tatabányai Bányász (1972-1974, 23/0)
Válogatottság/gól: 62/19
Edzőként: Újpesti Dózsa ifi (1974-1976), Szulejviha, utánpótlás (kuvaiti, 1976-1981), Tadhamon, utánpótlás (kuvaiti, 1982-1984), Újpesti Dózsa (1985-1988)
Sikerei: Ötszörös magyar bajnok (1959-1960, 1969, 1970 tavasz, 1970-1971, 1971-1972), Magyar Népköztársasági Kupa-győztes (1969, 1971), olimpiai bronzérmes (1960, Róma), vb-5. (1962, Chile), VVK-2. (1968-1969), KEK-gólkirály (1962), KK-győztes (1973, 1974), Magyar Népköztársasági Kupa-győztes edzőként (1987), Budapest díszpolgára.Eseménynaptár

november
HKSZCSPSZV
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Szállásfoglalás Budapesten

Jegyvásárlás online

Fesztivál, színház és minden más!
Jegyvásárlás »

Autóbérlés
Béreljen autót partnereinktől
Látogasson meg minket
   
Iratkozzon fel angol nyelvű hírlevelünkre

Your name: *
Email: *

Időjárás előrejelzés
Keresés

  Közzéteteli kötelezettség  |  Oldaltérkép