Nyitólap  |  Kapcsolat  |  Szakmai oldalak  |  Sajtószoba  
  EN  |  DE  |  HU        
|    Kultúra    ||||
    Múzeumok    |    Galériák    |    Egyedi kiállítóhelyek    |    Zene, tánc, színház    |    Tematika    |    Szeretem Budapestet    
    F?oldal        Kultúra        Szeretem Budapestet    
„Úgy, ahogy van, az egész gyönyörű!”


2012. július 19.

 

Akárcsak Grosics Gyulát, az Aranycsapat kapusát, Eperjes Károlyt is papnak szánták a szülei. Aztán idővel műszerész és labdarúgó lett, majd színművész. Utóbbi minőségében nem is akármilyen, a Kossuth-díj és a Jászai Mari-díj mellett a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Budapest díszpolgára a Szamócának becézett – sokak által honi színészkirálynak titulált – művész. Az 58 éves Eperjes Károly azonban ezúttal nem szerepeiről, emlékezetes alakításairól, éppenséggel nem is gyerekkori szerelméről, a futballról, hanem Budapestről, a főváros kedvelt helyszíneiről beszélt honlapunknak.

 

Vidéki gyerekként annak idején milyen hatást gyakorolt Önre a nyüzsgő városi hangulat? – kezdtük faggatni Eperjes Károlyt.

 

Jóllehet csak húszas éveim elején kerültem fel Budapestre, korábban sokat jártam keresztszüleimnél Pesterzsébeten, ennek köszönhetően gyorsan megszoktam a fővárosi létet – mondta a közismert színművész, majd így folytatta – 1976-ban, főiskolásként rendesen belecsöppentem a nagyvárosi forgatagba, jártam futballmeccsre, múzeumba és persze színházba. Katonaként is maradtam a fővárosban, a Budakeszi úton, a hajdani Ságvári laktanyában tudtam le a kötelezőt, majd a Színművészeti Főiskolán, a Vas utcában lettem kollégista. A nyolcvanas évek elejétől négy éven keresztül a Hungária körúton laktunk, ami számomra csemegének számított, mivel közel volt hozzánk az imádott Fradi pálya, aztán a Népstadion, az MTK és a BKV Előre sporttelep is. Ezután költöztem Gazdagrétre, ahol tizenhét évet töltöttünk a családdal, és 2002 óta élünk Budafokon, a Törley Kastély fölött.

 

Budapest mely részei állnak a szívéhez közel?

 

Ha egy dolgot említhetek, akkor a Sziklatemplom. Amennyiben többet, akkor a Vár, és különösen a Lánchíd és környéke. Egyébként pedig, úgy ahogy van az egész gyönyörű. A családommal együtt bolondja vagyok Rómának, aztán Velencének és Párizsnak is, ilyen pazar fekvésű város azonban nincs a világon, bátran mondhatom, miénk a földkerekség legszebb fővárosa. Azt csak halkan teszem hozzá, hogy lelkületében a legfurcsább, aki járja az utcákat Budapesten, úgyis tudja, miről beszélek. Összességében vidéki gyerekként is rajongok a fővárosért, s nagyon büszke vagyok arra, hogy megkaptam a díszpolgári címet.

 

Akadnak kedvencei a fővárosban?

 

Nem is egy. A fiam ugyan már nem tart mindig velünk, a lányommal, feleségemmel gyakran sétálunk nagyokat a Duna-parton, szeretjük a Korzót, és jó érzés végigmenni az Andrássy úton is. Amíg megboldogult Bubik Pista barátom a Margitszigeten szeretett futni, én a Normafát részesítem előnyben, ragaszkodom e kilátáshoz és a hely szelleméhez. Továbbá rengeteg kiváló étterem, cukrászda van Budapesten, sőt, átlagon felüliek a kifőzdék is. Aki akar kitűnő haléttermet, kiskocsmát is talál Budán és Pesten egyaránt. Természetesen nekem is vannak törzshelyeim, ám nem szeretnék sértődést, ezért nem nevesítenék. Annyit azért mégiscsak megjegyeznék, hogy az egyik kedvelt törzshelyünk vezetője korábban a Kispipa éttermet üzemeltette, időközben azonban új üzletet nyitott és a családdal hűségesek maradtunk Tibor úr konyhájához.

 

Ha vendégeket várna külföldről, milyen programokat állítana össze nekik, hova vinné őket legszívesebben?

 

Kapásból megmutatnám a Várat, elvinném őket a Mátyás-templomba, a Bazilikába és a Szent Gellért térre, a Sziklatemplomba. Egy kis Duna-parti séta után, a Hősök tere és az Aquincum bemutatását követően amennyiben igénylik, nagyszerű magyaros étterembe, Halászcsárdába is meginvitálnám őket. Egyértelmű, hogy egy kis esti sétahajókázást semmiképpen sem hagynék ki a programból. A vendégeim garantáltan egy pillanatra sem unatkoznának a fővárosunkban.

 

Harmincöt év távlatából mit gondol, kellő mértékben fejlődött Budapest?

 

Fejlődhetett volna gyorsabban is. Remélem, Tarlós István főpolgármester úr, akit nagyon tisztelek, újabb ciklusra kap bizalmat, ugyanis négy év alatt lehetetlen két évtizedes hátrányt behozni.  Bízom abban, hogy a világ legszebb fővárosa, mindannyiunk Budapestje folyamatosan szépül majd, és lelkiségében is jó irányt vesz.

 

Bánki József

 

BTDM Nonprofit Kft. Eseménynaptár

november
HKSZCSPSZV
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Szállásfoglalás Budapesten

Jegyvásárlás online

Fesztivál, színház és minden más!
Jegyvásárlás »

Autóbérlés
Béreljen autót partnereinktől
Látogasson meg minket
   
Iratkozzon fel angol nyelvű hírlevelünkre

Your name: *
Email: *

Időjárás előrejelzés
Keresés

  Közzéteteli kötelezettség  |  Oldaltérkép